Výstavy

Jan Svatoš - "Archa světel a stínů"

Termín: 10. 3. - 22. 4. 2018| Místo: Minigalerie Centra FotoŠkoda - výstava nad schodišti
12. 10. 2017 | 4 minuty čtení

Afrika pro mnoho z nás zůstává kontinentem oplývajícím aurou tajemna a neznáma. Černobílé fotografie Jana Svatoše zobrazují magickou atmosféru africké divočiny a mají jasné humanistické a environmentální poselství. Ukazují Afriku v celé její přirozenosti, kráse a půvabu, přesto jsou však do určité míry znepokojivé. Působivé snímky Jana Svatoše, několikanásobného držitele mezinárodních ocenění, si můžete na výstavě nad schodišti prohlédnout do 12. listopadu 2017 a můžete se i těšit na besedu na FotoŠkoda FESTu!

Cesta do srdce africké divočiny

„Hvězdy jsou krásné, protože je na nich květina, kterou není vidět…“
Antoine de Saint-Exupéry

Fotografie a africký kontinent k sobě maji pozoruhodně blízko. Fotografie byla vynalezena v roce 1839, o dva roky později přijíždí David Livingstone, aby započal svůj průkopnický výzkum afrického vnitrozemí. Ještě v této době přetrvávala v Evropě ideová koncepce Afriky jako „temného kontinentu“. Z historického hlediska je ale neznámá Afrika paradoxem: přestože leží Evropě velmi blízko, došlo k jejímu úplnému prozkoumání až ve druhé polovině 20. století. Černobílé fotografie africké divočiny Jana Svatoše si v tomto ohledu ponechávají magii a tajemství.

Jan Svatoš jezdí do Afriky fotografovat a filmovat pravidelně od roku 2007. Postupně v jeho tvorbě zesílila potřeba reflektovat divočinu prostřednictvím dokumentárního filmu. Jeho originalní projekty zaujaly již celou řadu ikon – počínaje světoznámým režisérem Wernerem Herzogem nebo bioložkou Jane Goodallovou.

V roce 2010 uspořádal v nehostinných končinách severní Keni expedici, v jejímž průběhu fotografoval a filmoval starou analogovou technikou a vyvolával filmy v přenosné temné komře. Výsledný snímek – dokumentární film Africa obscura (2011) – získal hned 3 mezinárodní ocenění. Objev místa, kde stávala slavná temná komora Martina Johnsona, se nepodařilo ani prestižnímu National Geographic.

Svatošův nově připravovaný celovečerní dokument Archa světel a stínů (premiéra březen 2018) pojednává o zrození filmové divočiny prostřednictvím životního příběhu a odkazu amerických filmařů Martina a Osy Johnsonových, kteří téměř před 100 lety s fotografováním a filmováním v Africe začínali jako vůbec první.

Ivana Buttry

O autorovi

MgA. Jan Svatoš - narozen 14. 5. 1984 v Novém Městě na Moravě

Absolvent FAMU, FSV Univerzity Karlovy a FAMO v Pisku. Je členem české Asociace režisérů a scénáristů (ARAS). Je držitelem prestižní ceny JADE KUNLUN Special Jury Award, kterou mezinárodní porota ocenila jeho dokument divoČINY. Za stejný film získal i cenu Ministerstva kultury na polském festivalu WFO v Lodži. Je autorem více než 10 dokumentárních filmů, z nichž většina soutěžila na mezinárodních filmových festivalech. Mezi nejúspěšnější snímky patří Africa obscura (trojnásobné ocenění) a divoČINY (trojnásobné ocenění). Dlouhodobě spolupracuje s Českou televizí a Českým rozhlasem.

Jeho filmy se vyznačují hlubokým a dlouhodobým zájmem o vybrané téma, které poodkrývá v nových a často překvapivých souvislostech. Prostřednictvím svých filmů usiluje o boření kulturních i společenských stereotypů. Intenzivně se věnuje problematice životního prostředí.

Vyvolání Planfilmů

film o velikosti 4“ × 5“, 5“ × 7“ či 8“ × 10“ i větší, vyvolání barevných plan-filmů procesem C-41, vyvolání černobílých a diapozitivních plan-filmů procesem E-6

160,-
FUJIFILM Instax MINI 99 obal černý

Pouzdro pro Fujifilm Instax Mini 99, Zabraňuje poškození objektivu a těla, Chrání před prachem a poškrábáním

599,-
Nejrychlejší fotokniha

automatické poskládání fotoknihy do 5 minut, ručně vázaná lay-flat vazba pro otevření bez záhybů, obálka s vaší fotografií

270,-

Související články

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...