Fototipy

Street fotografie: Jak na ni a proč se jí nebát

Street fotografie: Jak na ni a proč se jí nebát
20. 4. 2018 | 4 minuty čtení

Nedávno jste si na našem blogu mohli přečíst o tom, jaká technika vás při street fotce podrží a přihodili jsme i pár tipů na to, jak pořídit skvělou fotku. Náš dnešní článek vám může pomoct překonat podvědomý nepokoj, který mnozí cítí, když mají na ulici vyfotit cizího člověka.

Překonat hranici

Pro mnoho fotografů, kteří fotí na ulici, se street fotografie stala určitou formou terapie, pro další velikou skupinu lidí je to adrenalin, pro jistou část streetařů je to únik do „jiného“ světa, a ta část, která se street fotu vyhýbá, tak činí, protože má obavy z konfrontace a není jim příjemné zasahovat do osobní zóny.

Pocit, že lidem na ulici cosi kradete, když se jim postavíte s fotoaparátem čelem, je svým způsobem tak trochu na místě, ale dramaticky stresovat pravděpodobně nikoho z vás nemusí. Známe opravdu mnoho street fotografů, ale ani jeden z nich nikdy nebyl vyzván na souboj na život a na smrt za to, že někoho vyfotil. Maximálně došlo k tomu, že byl vyzván ke smazání fotky. Tohle všechno se dá přežít. Jak ze zkušenosti víme, je to otázka zvyku. Když dáte stranou tyto obavy, dostanete se do fáze, kdy vás ovládne adrenalin. Dál už jste v jeho moci a nechat fotoaparát jednou doma znamená, že vás svrbí ruce, kdykoliv vidíte nějaký zajímavý moment, který by stál za zachycení.

Jak překonat strach a jak si při street fotografii nenápadně pomoci k pěkným snímkům, vám povíme na příkladu jedné slečny, která kdysi navštěvovala naše akce…

Pamatujeme si na jeden kouzelný okamžik. Na photowalku s Leicou během FotoŠkoda Festu jsme měli slečnu, která nikdy nefotila street foto. Byla z toho doslova vyplašená, přesto se odhodlala s námi jít ven. Byl podzim a počasí bylo nic moc. Trošku nás mrzelo, že zrovna na photowalk není hezky. Načež nám ona slečna povídá, že vždy, když se rozhodne jít fotit portréty, i ošklivé počasí rázem změní náladu a dopřeje jí krásné světlo. Trochu jsme doufali v její „magické schopnosti“, ale příliš jsme tomu nevěřili. Nicméně světe div se, sluníčko se opravdu objevilo. Slečna si mohla vzít na focení Leicu Q, která je do ulic jak dělaná: ohnisková vzdálenost 28 mm dává fotografiím skvělou dynamiku a automatické ostření zase jistotu, že vám nic neunikne.

Pro své první street foto ale vsadila na klasiku. Leica M – typ 240 s objektivem Leica M Summicron 50 mm v analogové verzi padly do jejích rukou, jako by tam patřily. Strašně moc toužila po tom si vyzkoušet fotit street s ohniskem, které tolik miloval Henry Cartier-Bresson. Díky tomuto ohnisku nemusela být tak blízko lidem, a to jí těšilo. Fakt, že musí ostřit ručně, navíc se starším objektivem, který jsme pro tyto účely vytáhli z našeho bazaru, ji nezastrašil. Z photowalku se i přes prvotní obavy vrátila naprosto nadšená. Věřili jsme, že právě ono nadšení, novost žánru, nezatíženost tím, že jí tam musí padnout nějaký snímek a vědomí toho, že byla schovaná ve skupince fotografujících lidí, velmi pomohly k tomu, aby na street fotografii začala nahlížet z trochu jiného úhlu pohledu. Především pak, aby se jí nebála.

Tato slečna se nezačala věnovat street fotografii, cestuje po světě a fotí krajinu, města, ale i lidi na ulici. Nakonec cestuje s „Fujinou“ s pevnou „pětatřicítkou“, u které, když je třeba, využívá možnost ovládání pomocí mobilního telefonu, a tak jí neunikne ani takový záběr, při kterém by lidem vstoupila do osobní zóny či který by pozvednutím fotoaparátu znamenal upoutání pozornosti a zničení wow efektu výsledné fotografie.

Pokud máte ze street fotografie podobný strach, přijďte jej překonat na FotoŠkoda Fest, rádi vám s tím pomůžeme!

LEICA Multifunctional Handgrip HG-SCL7

Přídavná rukojeť pro Leica SL/SL3, Přidává vertikální ovladače, Zlepšuje komfort snímání „na výšku“

26 590,-
JJC spoušť rádiová JM-MII (DC2) pro Nikon D5600/7500/610/750,Z6/7

eliminuje chvění fotoaparátu při fotografování s dlouhou expozicí, dosah až 30 metrů, 16 dostupných kanálů

990,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...