Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
VýstavyLeica

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Termín: 19. 4. - 9. 6. 2024
Vladimír Birgus: Červená a modrá
17. 4. 2024 | 2 minuty čtení

Vladimír Birgus je uznávaný fotograf, vysokoškolský profesor, kurátor a historik fotografie - tato významná osobnost bude v Leica Gallery Prague od 19. dubna do 9. června vystavovat soubor barevných fotografií, konkrétně těch, kde převažuje modrá a červená barva. Do 8. května zároveň probíhá také výstava Vladimíra Birguse v galerii Czech Photo Centre, kde naopak najdete snímky černobílé.

Barevné příběhy Vladimíra Birguse

Extenzivní fotografický svět Vladimíra Birguse se už dávno, v 80. letech, otevřel barvě. A to barvě ve své plné sytosti a významotvorném sdělení. Birgusovy mnohdy až přízračné výjevy, které se blíží inscenované modulaci, i když jimi nejsou, byly koncipovány s ohledem na barvu a specifické světlo, které barvu a plastičnost zobrazení podporuje. Od začátků je zřetelná Birgusova intence k vyhledávání situací, které převyšují humanistický dokument směrem k subjektivně viděným narativním vizuálním příběhům s velkým prostorem pro individuální interpretaci. Výstava v Leica Gallery Prague se zaměřuje na fotografie s dominantní rolí červené a modré barvy.

Kurátorem výstavy je Martin Dostál.

Více o výstavě v Leica Gallery Prague

Vladimír Birgus

Foto: Vladimír Birgus

Černá a bílá v Czech Photo Centre

V galerii Czech Photo Centre je bude k vidění i druhá výstava s názvem Černá a bílá, která ukazuje vedle známých prací Vladimíra Birguse i mnoho dosud nepublikovaných fotografií z období 70., 80. a částečně 90. let 20. století. Na jedné straně stojí syrové záběry ze života v Československu a v dalších sovětských satelitech v době komunismu, na druhé straně snímky s obecnějšími tématy, u kterých není často důležité, jestli vznikly v Londýně, v Moskvě, New Yorku, Varšavě, Amsterdamu nebo v Praze. Přestože fotografie často vznikaly při tuzemských i zahraničních cestách, atraktivní prostředí zde nehraje významnější roli.

Související články

Jan Košč: Lidé/People

Jan Košč: Lidé/People

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...