Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

Jak na digitalizaci negativů a diapozitivů

Jak na digitalizaci negativů a diapozitivů
15. 3. 2023 | 18 minut čtení

Ať už jste zarytý příznivce analogové technologie anebo s focením na film teprve začínáte, pravděpodobně jste narazili na otázku skenování svých negativů či diapozitivů. Většina z nás totiž chce mít fotografie v digitální podobě, případně tato data využívat i pro tisk. Dosažení kvalitního výsledku, zvlášť v domácích podmínkách, ale může být někdy oříškem. Pojďme si představit různé způsoby skenování, jejich výhody a nevýhody a také tipy na vhodné vybavení.

Skenovat doma nebo v labu? 

Pokud hledáte ten nejlepší způsob digitalizace vašich analogových fotografií a nevíte, který z nich zvolit, tento článek je právě pro vás. V první části se dozvíte, jak začít s domácím skenováním. Možná máte doma velké množství negativů/diapozitivů zděděných po příbuzných, které by potřebovaly zdigitalizovat. Nebo si sami vyvoláváte filmy, a proto je jednodušší je rovnou také oskenovat. Případně chcete mít větší kontrolu nad výsledkem - to vše mohou být důvody k tomu investovat čas a finance do domácí skenovací stanice. V druhé části článku se podíváme na to, v jakých případech je lepší svěřit nafocený materiál profesionálům.

DSLR scanning

Domácí sken vytvořený s pomocí DSLR fotoaparátu a makro objektivu. Foto: Karolína Fialová

Možnosti skenování transparentních předloh

Jak připravit film na skenování

Předtím, než se pustíte do skenování, materiál by měl být především zbavený prachu. Je vhodné s negativy a diapozitivy zacházet v bavlněných rukavicích, abyste se vyhnuli otiskům prstů. Poté materiál otřete čisticím hadříkem (pozor, používejte pouze klasický suchý hadřík, který není vlhčený ani ničím napuštěný). Velmi efektivně funguje balonek, který prach odstraní s pomocí stlačeného vzduchu. 

Na domácí skenování jsou vhodné především filmy, které skladujete nastříhané, ideálně po 5 nebo 6 políčkách, pokud mluvíme o formátu 35mm. Jestli je máte nastříhané po 4 políčkách a méně, bude se vám s nimi hůře pracovat, nejvíce frustrace potom přinesou políčka jednotlivá. Práci vám mohou zkomplikovat také nenastříhané filmy, které byly dlouho skladované v ruličce – bez nastříhání je nelze skenovat ve flatbed skenerech, v ostatních případech budete potřebovat opravdu dobrý držák, který materiál pomůže narovnat. Obecně se nedoporučuje filmy dlouhodobě skladovat zarolované. 

Existují také skenery, které jsou naopak určené pouze pro skenování rolí v celku. Profesionální modely skenerů potom dokážou skenovat jak nastříhaný materiál, tak celé role, je však žádoucí takový film skenovat krátce po vyvolání. 

Skenování telefonem

Začněme rovnou tou nejjednodušší možností digitalizace – jak už jste asi uhodli, digitalizování s pomocí vašeho smartphonu vám nenabídne nejvyšší rozlišení, ostrost ani nejlepší obrazovou kvalitu, ale i tak se jedná o způsob, který lze využít. A to třeba v případě, že chcete získat rychlé náhledy snímků, výstup může být použitelný i pro sdílení na Instagramu. 

V každém případě budete kromě telefonu potřebovat také vhodnou aplikaci, která vám obraz invertuje, např. FilmLab, Filmory, Film Scanner Pro, FilmBox nebo Kodak Mobile Film Scanner. Některé z nich jsou zdarma, u jiných je potřeba zakoupit předplatné, ale všechny z nich vás nechají pořídit alespoň několik zkušebních skenů, abyste věděli, co čeho jdete. Dále bude potřeba zdroj světla, kterým negativ nebo pozitiv podsvítíte. U skenování s telefonem poslouží třeba i iPad, na kterém otevřete čistě bílou stránku a jas nastavíte na maximum. Pro jiné způsoby skenování, kde více záleží na kvalitě, je vhodné si pořídit dedikované LED světlo, k tomu se ale dostaneme později.

Posledním kusem vybavení je držák na negativy – materiál by totiž měl být co nejvíce narovnaný, držák je potřeba také kvůli koncentrování světla na jedno políčko. Pokud se považujete za kreativního člověka, držák lze určitě vyrobit "DIY" způsobem, případně můžete použít masku z flatbed skeneru nebo zvětšováku. Existují i sady vybavení určené přímo pro skenování s telefonem, které zahrnují jak držák, tak podsvícení. Takové vyrábí například značka Digitaliza, která nabízí také samostatné masky a držáky.

Digitaliza

Foto: Digitaliza

Skenovací systém Lomography Digitaliza Max

Držáky a masky Valoi

Skenování flatbed skenerem

Flatbed neboli ploché skenery představují nejpopulárnější způsob domácí digitalizace analogového materiálu. Výhodou je přímočarost celého procesu, nepotřebujete si pořizovat nic navíc. Společně se skenerem dostanete licenci na software pro zpracování a úpravu skenů, většina z nich zahrnuje také masky pro skenování formátů 35mm a 120. Ke skenování proto potřebujete jen počítač – a dávku trpělivosti, a to hlavně pokud se chystáte skenovat ve vysokém rozlišení. 

Ploché skenery pro běžné uživatele se pohybují v různých cenových hladinách. Nejlevnější z nich stojí okolo 8 tisíc korun, high-end modely potom více než 25 tisíc korun. High-end modely vám nabídnou vyšší efektivní rozlišení, rychlejší skenování nebo lepší software, který zde hraje důležitou roli. Například se skenerem Epson V600 dostanete pouze základní software, zatímco Epson V850 zahrnuje také pokročilejší software SilverFast, zvládne oskenovat větší předlohy (až do 8 x 10") a precizněji bude fungovat třeba také technologie automatického odstraňování škrábanců a prachových částic

Skener Epson Perfection V850

Obecně platí, že flatbed skenery neposkytují nejostřejší výsledek, což se výrazněji projeví u menších formátů. Využívají se tedy především při skenování větších formátů (120 a větší) a také těch, které se do jiných skenerů nevejdou. Například Centrum FotoŠkoda využívá ke skenování materiálů formátu 35mm a 120 profesionální model Noritsu HS-1800A, u větších předloh potom pokročilý flatbed skener Epson Expression 12000XL.

Přestože skenování s flatbed skenerem patří k nejjednodušším formám domácího skenování, stále je potřeba se naučit pracovat s dodaným softwarem tak, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku. Transparentní materiál je i tady potřeba očistit od prachu a dávat si pozor, aby se prach nedostal na masku a do skeneru - na porovnání níže můžete vidět, jak vypadá kombinace skeneru nižší cenové třídy, nepříliš dobře očištěného 35mm filmu a absence korekce barev v postprodukci. Lze pozorovat také velký rozdíl v ostrosti.

Noritsu vs Canon

Porovnání: Noritsu HS-1800A v Centrum FotoŠkoda (vlevo) a flatbed skener Canon CanoScan 9000F (vpravo). Foto: Karolína Fialová

Ostatní typy skenerů

Flatbed skenery jsou sice praktickou a cenově dostupnou variantou, ale nebyly původně určené ke skenování transparentních materiálů, je proto občas těžké z nich dostat maximum. Zde si představíme také dedikované skenery přímo pro účel skenování filmů. I tady platí, že za kvalitu si člověk připlatí - a to v některých případech opravdu hodně. Ceny skenerů (především na second-hand trhu) se v posledních letech mnohonásobně zvedly, podobně jako ceny filmů.

Pokud hledáte spíše rychlé řešení a nepotřebujete vysoké rozlišení a kvalitu, za zmínku stojí i velmi cenově dostupné skenery Reflecta a Rollei, se kterými snadno získáte "náhledovky", pokud se vám nechce používat telefon. Mini skener na filmy vyrábí i firma Kodak (Kodak Mini Digital Film Scanner).

Rollei

ROLLEI DF-S 310 SE filmový skener

Zajímavou alternativou jsou skenery Plustek, tato značka má na trhu několik modelů, které se pohybují okolo deseti tisíc korun a jsou určené výhradně pro digitalizaciformátu 35mm.

Následuje velký cenový skok a také horší dostupnost. Jedná se například o skener Kodak F135 (cena se pohybuje okolo 70 tisíc Kč) a Nikon Coolscan 9000 ED (také okolo 70 tisíc Kč) a oba seženete pouze z druhé ruky. Poté se dostáváme k profesionálním skenerům Fuji Frontier a modelům Noritsu - například skenery Noritsu lze stále pořídit nové na zakázku. Cena se bude pohybovat v řádech stotisíců a právě tyto skenery využívají fotolaby. Královnou skenování je poté metoda zvaná "drum scanning", ke které se využívá například model Flextight X5 a cenou přesahuje půl milionu korun.

Většina lidí si pravděpodobně profesionální skener domů nepořídí, častým postupem je proto vytvoření domácích skenů s běžně dostupnými nástroji a v případě potřeby (např. k účelům velkoformátového tisku) využití služeb fotolabů k oskenování jednotlivých snímků v té nejlepší kvalitě a rozlišení.

Skenování s DSLR nebo mirrorless fotoaparátem

Jedná se o relativně novou techniku skenování, ve které se experimentům meze nekladou. Takzvanému DSLR skenování se věnují celá fóra, YouTube videa, Reddit vlákna, facebookové skupiny a mnoho článků, které rozebírají toto téma do nejmenších detailů. Existuje nespočet způsobů, jak tuto možnost uchopit – ano, jsou obchody, kde za nemalé částky nakoupíte již hotové "skenovací stanice“, na takové vybavení se specializuje například americký prodejce Negative Supply. Lze ale vymyslet i mnohem nízkonákladovější skenovací set-up, ke kterému využijete a přizpůsobíte vybavení, které už třeba doma máte. K DSLR skenování je samozřejmě možné použít i bezzrcadlovku, pro zkrácení ale budeme používat původní název. 

DSLR scanning

DIY skenovací set-up s fotoaparátem Nikon D750, 100 mm makro objektivem, držákem ze zvětšováku a video LED světlem Raleno

 

Proč DSLR skenování?

DSLR skeny se chovají trochu jako digitální fotografie v RAWu, sken si do velké míry můžete barevně přizpůsobit. Pokud chcete mít vzhled skenů ve vlastních rukou, tato vlastnost pro vás bude výhodou. Pokud naopak neradi trávíte čas postprodukcí, domácí skenování bude v tom případě spíše otravou. Tento způsob bude vyhovovat především nadšencům, které baví kreativní aspekt DSLR skenování.

Pro DSLR skenování platí, že jednodušeji se digitalizuje černobílý materiál, u kterého odpadá potřeba korekce barev. Mnozí přešli na digitální skenování z flatbed skenerů a pochvalují si především vyšší ostrost a rychlejší pracovní flow (rychlost ale záleží na vašem skenovacím set-upu). Nevýhodou této metody je přítomnost digitálního šumu z vašeho fotoaparátu a nutnost shromáždit potřebné vybavení. Může také nějakou dobu trvat, než svůj set-up vyladíte k dokonalosti a vymyslíte nejvíce optimální postup.

 

Co tedy k DSLR skenování potřebujete?

  • Fotoaparát (zrcadlovka či bezzrcadlovka)
  • Makro objektiv
  • Stojan či stativ
  • Světelný zdroj
  • Držák na negativy/diapozitivy
  • Software pro invertování negativů a editaci snímků
  • Čisticí potřeby pro odstranění prachu
  • (Dálková spoušť a tethering kabel)

Co se týče fotoaparátu, výhodu mají modely s vyšším rozlišením. Za minimum k DSLR skenování se považuje 24 Mpx, určitě neuškodí např. fotoaparát s rozlišením 50 Mpx, a to zvláště při skenování větších formátů než 35mm. U makro objektivu si dejte pozor na poměr zvětšení, který by měl být 1:1, což jinými slovy znamená, že tento objektiv je schopný vytvořit obraz, kdy je reálná velikost objektu stejná jako jeho velikost reflektovaná na senzoru fotoaparátu. Výhodou je, že si nemusíte rovnou pořizovat nejnovější makro objektiv, lze ho snadno sehnat z druhé ruky, případně adaptovat na váš bajonet. Oblíbenou volbou jsou například stará Nikkor makro skla.

Většina fotografů má doma stativ, který dobře poslouží jako stojan na fotoaparát. Dedikovaný stojan bude ještě o něco praktičtější, protože vám nebudou překážet nohy od stativu. Takové stojany se dají běžně pořídit, případně lze k tomuto účelu přizpůsobit starý zvětšovák. Ze zvětšováku možná využijete i držák na negativy, který může být ideálním způsobem uchycení transparentních předloh - je k tomu totiž určený. Některé držáky drží předlohu mezi dvěma skly, v tom případě je možné, že narazíte na nešvar zvaný newton rings, na který je potřeba si dát pozor.   

Newton rings

Newton rings mohou vzniknout i ve flatbed skeneru, například při skenování polaroidů. Zdroj: Polaroid

Držáků existuje mnoho typů a díky popularizaci DSLR skenování se dají pořídit v obchodech s fotografickými potřebami. Na výběr je z mnoha cenových hladin a značek, takové držáky nabízí například zmiňovaná Digitaliza (tyto masky jdou využít také ve flatbed skenerech a naopak). K držáku/masce můžete pořídit i posouvač negativů, který proces skenování urychlí. Některé držáky lze adaptovat na více formátů nebo se rovnou prodávají s několika maskami. Takovými jsou například Essential Film Holder nebo Pixl-latr.

Podobně jako u držáků, i světel existuje velké množství. Nejčastěji se pro skenování používají LED světla - důležité je dívat se na parametr CRI (Color Rendering Index), který by pro účely skenování měl být 95 nebo více. Světlo by mělo poskytovat především rovnoměrné osvětlení. Značky, které taková světla vyrábí, jsou např. Raleno, Kaiser, Viltrox nebo Jupio. Někteří k prosvícení transparentních předloh používají také blesk. 

LED světla na skenování

V případě negativů potřebujete nástroj, se kterým pořízené fotografie/skeny invertujete. Lze k tomu použít program Adobe Photoshop, existují ale i dedikované pluginy, nejpopuárnějším z nich je Negative Lab Pro plugin pro Lightroom Classic. V případě, že fotíte se zrcadlovkou, hodit se vám bude také dálková spoušť, abyste úplně minimalizovali pohyb fotoaparátu. Flow vám usnadní tethering kabel, díky kterému můžete fotografie rovnou přenášet do počítače a kontrolovat ostrost. 

DSLR scanning

Raw fotografie vs invertovaná fotografie s pomocí Negative Lab Pro (35mm negativ). Foto: Karolína Fialová

 

Na co si dát pozor při DSLR skenování

  • Únik světla: Při skenování je potřeba pečlivě "zamaskovat" okolí skenovaného políčka. Ve většině případů se o maskování postará držák, ale nezapomeňte zakrýt i zbytek světla, pokud přesahuje velikost držáku. Stačí k tomu černá čtvrtka.
  • Vyrovnání fotoaparátu a transparentního materiálu: Velmi důležitým bodem je pečlivě srovnat plochu skenovaného materiálu a senzoru fotoaparátu, jinak můžete skončit s neostrým výsledkem. S tím vám pomůže dedikovaný stojan, se stativem je vyrovnání o něco těžší, ale určitě ne nemožné. Existují také různé tipy a triky, například použití zrcátka
  • Ostření: Jakmile jste připraveni skenovat, je potřeba na skenovaný materiál pečlivě zaostřit. To se vám nejlépe bude dělat při použití "live" módu, několikanásobného přiblížení obrazu a následné zaostření na zrno skenovaného negativu/pozitivu. Počítejte s tím, že možná budete muset po zaostření posunout fotoaparát nahoru nebo dolů, abyste využili celou plochu snímače a neměli okolo políčka příliš velké okraje.  
  • Nastavení clony, ISO a času: Většinou se doporučuje používat hodnoty mezi f/8 a f/11 a pořídit 3 různé snímky - jeden se správnou expozicí, jeden mírně podexponovaný a jeden mírně přeexponovaný. V postprodukci poté můžete zjistit, z jakého dostanete ten nejlepší výsledek. ISO vždy nastavujte na nejnižší možnou hodnotu.
  • Vzdálenost skenovaného materiálu od zdroje světla: Vzdálenost negativu/diapozitivu a LED světla by měla být alespoň několik milimetrů, o což se v naprosté většině případů postará držák.
  • Skenujete úplně poprvé? Vyberte ke skenování film s dobře exponovanými fotografiemi focenými bez blesku - zkrátka "jednoduchý" film, na kterém si můžete celý proces vyzkoušet.   

 

Další způsoby skenování s fotoaparátem

Můžete si pořídit anebo vyrobit také adaptéry na objektiv nebo na fotoaparát, které v sobě mají rovnou zabudovaný držák na negativy/diapozitivy. Stačí tedy přidat zdroj světla. Mezi takové adaptéry patří například Nikon ES-2 a Kaiser DIA Duplikatorten nahrazuje také makro objektiv. 

Porovnání skenů

  • Výřez skenu z profesionálního skeneru Noritsu HS-1800A

Noritsu HS-1800A

 

  • Výřez DSLR skenu pořízeného s fotoaparátem Nikon D850, makro objektivem a adaptérem Nikon ES-2

Nikon D850

Málo času a trpělivosti? Dejte film do labu

Dočetli jste až sem a řekli jste si, že domácí skenování není nic pro vás? V tom případě existuje jednoduché řešení, a to nechat si film oskenovat ve fotolabu. Pokud je pro vás kvalita důležitá, dejte si záležet na výběru místa, kterému svoje filmy svěříte – můžete totiž skončit s barevně nepřesnými nebo přeostřenými skeny. A pokud mají pracovníci "nálož" zakázek a nedostatek času se jim věnovat, na výsledku to s velkou pravděpodobností poznáte. 

Největší výhodou fotolabů je profesionální vybavení, tedy za předpokladu, že sami nevlastníte skener vyrobený na zakázku za stovky tisíc korun. A samozřejmě také zkušenosti pracovníků – společně s profesionálním skenerem si poradí s podexponovanými filmy nebo zvládnou opravit barevný odstín expirovaného filmu. Další velkou výhodou je ušetření času, protože domácí skenování může být velice časově náročné. Pokud si necháváte v labu film vyvolat, většinou dává smysl ho rovnou nechat i oskenovat, díky čemuž můžete využít výhodných balíčků vyvolání + sken

Na profesionály se obraťte také v případě, že plánujete ze skenů vytvářet velké printy anebo z jakéhokoliv důvodu chcete skeny v top kvalitě. Přestože v domácích podmínkách můžete dosáhnout slušných výsledků, profesionálním skenerům, jako jsou Noritsu HS-1800 nebo Fuji Frontier, se zkrátka nic nevyrovná. Pro běžné použití na webu a sociálních sítích doporučujeme nechat si film oskenovat ve středním rozlišení. Velmi cenově přívětivou variantou je formát JPEG, ale formát TIFF vám nabídne více flexibility v postprodukci.

Chci si nechat oskenovat film v centru fotoškoda 

Přepis filmů a videozáznamů

přepis 8mm, 16mm, 9,5mm filmů, individuálně i 35mm filmů a videokazet VHS, VHSC, Hi8, Digital 8, Video 8, MiniDV, DV, DVCAM, HDV a Betacam SP, výběr mezi základním a prémiovým balíčkem

590,-
Plošné skenování transparentních předloh

digitalizace kinofilmových, středoformátových i velkoformátových negativů a diapozitivů, skenování do formátu JPEG/TIFF, barevný prostor RGB, až 48bitová hloubka

200,-
Skenování negativů

digitalizace kinofilmových (135) i svitkových (120, 220) negativů a diapozitivů, skenování do formátu JPEG / TIFF, funkce Digital Ice

8,-

Související články

Téma měsíce května: Fotíme na dovolené

Téma měsíce května: Fotíme na dovolené

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Diskuze

Jak na digitalizaci negativů a diapozitivů

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...